Dönemi 3 Eylül 2020’de başlayan turunçgilde, eylül-şubat periyodunda, turunçgil ihracatı, bir evvelki dönemin tıpkı devrine nazaran yüzde 12 artarak, 813 milyon dolar oldu.
Ulusal Turunçgil Kurulu Lideri Kemal Kaçmaz, yeni dönem turunçgil ihracatının bu devrinde değerli gelişmeler yaşandığını vurgulayarak “Yeni dönemin başlangıcından şubat sonuna kadar 1 milyon 552 bin ton turunçgil ihracatı karşılığında 813 milyon dolarlık net döviz girdisi sağlanmıştır. Bu periyotta en çok ihracatımız Rusya’ya olurken bu ülkeyi Irak, Ukrayna, Romanya ve Polonya takip etmiştir.” diye konuştu.
Kaçmaz, dış satımda eser bazında en çok mandalinanın tercih edildiğini, bunu limon, portakal ve greyfurtun izlediğini lisana getirdi.
“KORONAVİRÜSE KARŞIN İHRACAT ARTIŞI BİZİ MEMNUN ETTİ”
Bu süreçte, ülke iktisadına umut verici katkı sağlandığını aktaran Kaçmaz, şunları kaydetti:
“Koronavirüse karşın ihracatımızın bu halde seyretmesi bizleri keyifli etti. Önümüzdeki süreçte daha fazla eser ihracatımız olacak. Türkiye turunçgil üretiminde ve ihracatında global bir oyuncu. Dünyada kelam sahibiyiz. Eserlerimiz hem iç hem de dış piyasada talep görüyor. Yalnızca eser kalitesi yetmiyor.
AMBALAJ VE ULAŞIM DA KIYMETLİ
Dünyanın istediği standartlarda ambalaj yapılması, eserin koruma edilmesi ve tüketiciye âlâ bir halde ulaştırılması gerekiyor. Biz tarladan sofraya kadar olan süreci çok âlâ formda yapıyoruz. Rastgele bir sorun yaşamıyoruz. Önümüzdeki yıllarda turunçgilde artış göstereceğiz.”