Silahların namlu ömrünü uzatmak maksadıyla kıymetli bir çalışmaya imza atıldı.
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) yerleşkesindeki Kapadokya Teknopark’ta, bu kapsamda geliştirilen özel karışımın prototiplerdeki ön testinde muvaffakiyet sağlandı.
Teknopark’ta iki yıldır titanyum, bor ve karbon bileşiminden oluşan karışımla silah namlularına yönelik çalışma yürüten NEVÜ Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Metalurji ve Gereç Mühendisliği Kısmı öğretim üyeleri Bülent Kurt ve Cemal Çarboğa, özel bir gereç elde etti.
1050 DERECEDEKİ ISIDA FIRINLANIYOR
Bilim insanları, ürettikleri yeni materyal ile kapladıkları işçi silahlarını 1050 derecedeki ısıda fırınlayarak, silahların namlu ömrünü artırıyor.
Kurt, KOSGEB’in inovasyon ve AR-GE takviyesi ile yürüttükleri çalışmada test evrelerinin başarılı sonuçlar verdiğini belirtti.
Uzun emekler sonucunda ortaya çıkan muvaffakiyetin kendilerini olduğu kadar bahsin takipçilerini de heyecanlandırdığını aktaran Kurt, çeşitli silah namluları ve aşınmaya maruz kalan silah düzeneklerinin prototiplerini ürettiklerini söz etti.
10 KAT DAHA FAZLA SERTLİĞE ULAŞILDI
Kurt, savunma endüstrisine kıymetli ölçüde katkı sunacak çalışmada elde edilen bilgiler göz önüne alındığında ilerleyen süreçte tank ve obüs namlularına da bu karışımın uygulanmasına yönelik adımlar atılacağını vurguladı.
Kaplama sisteminin yerli imkanlarla üretilmesinden ötürü savunma endüstrisine ek külfet getirmeden kullanılabileceğini aktaran Kurt, “Kaplama olağanda dış yüzeylere rahat yapılabilir ancak namlu iç yüzeyinde kaplama çok sıkıntı. Biz bu çalışmayla kaplama tozu üretimi, kaplama sistemlerinin kurulması ve kaplamanın yapılmasını sağladık. Namlulu tüm silahlarda atış ömrü ve menzili artırıyor. Namlu çeliğinin sertliğinden 10 kat daha fazla sertliğe ulaştık. Bu da değerli bir muvaffakiyet oldu.” dedi.
Namlu ömrünü uzatan karışım elde edildi FOTO GALERi
“SÜRTÜNME KATSAYISINI SIFIRA YAKLAŞTIRDIK”
Yurt dışında misal çalışmaların yapıldığını lakin kendilerince elde edilen başarılı sonuca ulaşılamadığını savunan Kurt, kelamlarını şöyle sürdürdü:
“Araştırmalarımızda yurt dışında nano seviyede kaplama yapıldığı bilgisine ulaştık. Nano seviyedeki kaplamaların gördük ki ömürleri namlu içini yağlamadan daha ileriye gitmiyor. Namlulara, 5 ve 8 mikron kalınlığında titanyum bor karbür iç kaplama yapıyoruz. Silahlara yüksek özellikler getirecek bu uygulama bilhassa ulusal silahlarımızın namluları ve aşınmaya maruz kalan sistem kesimlerine rahatlıkla uygulanabilecek.
Çalışmada kaplamayı gerçekleştirip testlerini tamamladık. 8-10 mikro seviyedeki kaplama katmanı kalınlığı, muhakkak standartların dışında değil. Yaptığımız kaplama ana materyal ile sıkı sıkıya bağlı, kalkması, kavlaması kelam konusu olmayacak. Sürtünme katsayısını sıfıra yaklaştırdık. Bu da namlu ısınmayınca atış ömrünün artacağı manasına geliyor.”
KOSGEB Nevşehir Vilayet Müdürü Ali Usta da takviye verdikleri projenin muvaffakiyete ulaşmasından memnuniyet duyduklarını belirterek, sürecin tamamlanıp ülke iktisadına katkı sağladığı günleri göreceklerine inandıklarını kelamlarına ekledi.