Afet ve Acil Durum İdaresi Başkanlığı (AFAD) Zelzele Dairesi datalarına nazaran; Yunanistan’ın Larisa kenti yakınlarında saat 13.16’da 6.2 büyüklüğünde zelzele meydana geldi.
Sarsıntı, komşu Yunanistan’da dehşet yarattı.
Dokuz Eylül Üniversitesi Zelzele Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, sarsıntıyla ilgili bilgi verdi.
“BÖLGE TANSİYON ALTINDA”
Bilhassa son 1 yılda bölgede sarsıntı aktivitesinin arttığını belirten Prof. Dr. Sözbilir, Girit Adası’ndan geçen büyük faya dikkat çekti.
Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Girit Adası ile Marmara Denizi ortasındaki bölgede yani Ege Denizi’nde önemli bir sismik aktifliği kelam konusu olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Sözbilir, “3,5 yahut 4 aydır zelzeleler olmaya başladı. Bu da bölgenin değerli bir tansiyon tesiri altında olduğunu gösterir” dedi.
“TETİKLENME OLASILIKLARI VAR”
Yunanistan’da gerçekleşen 6.2’lik sarsıntının İzmir faylarını tetikleyip, tetiklemeyeceği istikametinde de Prof. Dr. Hasan Sözbilir, şunları tabir etti:
“İzmir’de yıkıma neden olan 6.6 büyüklüğündeki zelzele, Samos Fayı’ndan kaynaklandı. Bugün meydana gelen zelzele de aslında Samos Fayı’nın devamında olan, ona komşu olan faylarda meydana geldi. Bu zonda birden fazla fay var. Birbirlerini tetiklediğini anlıyoruz. Midilli Fayı’nı da aslında bu fay sistemi içerisinde kıymetlendiriyoruz. Bu bölgede zelzeleler birbirini tetikleyecek biçimde oluyor. Bizim tarafa hakikat geldiğimizde Kuşadası tarafında, Büyük Menderes Havzası’ndaki fayların alışılmış ki bu zelzelelerle tetiklenme olasılıkları var. Tıpkı vakitte Samos Fayı’nın düşen bloğunda Tuzla, Gülbahçe, Seferihisar üzere faylarımız var. Bunların da tetiklenme tehlikesi var.”
Prof. Dr. Sözbilir, İzmir’deki fayların 7.2 büyüklüğünde sarsıntı üretebildiği de kaydetti.