
Gök taşı problemi aslında dünyanın hayli alışık olduğu bir kavram. Çünkü her yıl dünyaya 40 milyon ton civarında gök taşı düşüyor. Bunlardan kimileri hayli küçük olabilirken kimileri daha büyük boyutlarda oluyor ve bilim insanlarının araştırma yapacağı özelliklerde olabiliyor.

Mercimek boyutlarında gök taşı düşebileceği üzere tıpkı vakitte birkaç metre boyutlarında da gök taşları olabiliyor lakin çok büyük çoğunluğu atmosferde sürtünmeden eriyip toz olarak yeryüzüne iniyor. Bunun ardından dünyanın en bedelli gök taşları da dikkat çekiyor çünkü milyarlarca euro biçilen bu özel taşlar çok ender oluyor. İşte sizler için derlediğimiz dünyanın en pahalı gök taşları listesi:

6) Chelyabinsk Gök taşı (The Chelyabinsk Meteorite)
336 bin euro kıymeti olan bu gök taşı 2013 yılında Rusya’nın Chelyabinsk kenti üzerinde bir meteor patlamasıyla ortaya çıktı. O periyotta pek çok insanı yarayalayan bu taş, maddi açıdan hayli da kıymetli. Büyük kesimlerden oluşan bu gök taşı 336 bin euroluk fiyatıyla dudak uçuklatıyor.

5) Zagami Marslı Gök taşı (The Zagami Martian Meteorite)
Bu gök taşının öyküsü ise 1962 yılında Nijerya topraklarına düşmesiyle başlıyor. Gök taşının en büyük modülü ise 2006 yılında 383 bin euroya satıldı.

4) Kaynak Suyu Gök taşı( The Springwater Meteorite)
İmgesiyle dev bir süngeri anımsatan bu gök taşı tam tamına 117 kiloluk bir pallasit taşı. 1931 yılında Kanada’da bir çiftlikte birinci defa görülen bu gök taşı 4.5 milyar yaşında ve büyük oranda mineralleri bünyesinde barındırıyor. Toronto’daki Royal Ontario Müzesi tarafından 511 euroya satın alınan bu gök taşı ziyaretçilere açık.

3) Willamette Gök taşı (The Willamette Meteorite)
Bu gök taşı 2007 yılında yaklaşık bir milyon euroya New York’ta satışa sunuldu. Bu gök taşının yeryüzünde bulunan en büyük gök taşlarından biri olduğuna inanılıyor. 1902’de keşfedildi, bulunduğunda yükü 16 tondan fazlaydı.

2) Brenham Gök taşı’nın Ana Kütlesi (The Main Mass of the Brenham Meteorite)
Bu gök taşı yarım ton tartısında ve 896 bin Euro bedelinde. 2005 yılında Kansas’ta bulundu. Bulunduğu devirde dikkat çeken gök taşı daha sonra müzede sergilenmek üzere satın alındı.

1)Fukang Gök taşı (The Fukang Meteorite)
Bu gök taşı, içinde olivin kristalleri bulunan nikel-demirden oluşmuş bir pallazittir. Bilim insanları, yeryüzüne düşen meteorların sırf yüzde 1’inin pallazit olduğuna inandıkları için nitekim az bir gök taşı olan Fukang gök taşı, 2000 yılında bulunmasının akabinde farklı doku ve imgesiyle bir periyodun en çok konuşulan bahislerinden birisiydi. O denli ki bu 4.5 milyar yaşında olan gök taşının pahası 1.7 milyon euro. Öbür gök taşları üzere bu gök taşı da düştüğü bölgenin ismini alıyor.
Kaynak: Milliyet